Magazin      Muzica      Foto elixir     Articole      Director      Forum      Jocuri  
spacer
Data:
       
  Home Login Contact Harta site  
spacer
   Plante si flori    |    Ingrijirea plantelor    |    Inmultirea plantelor    |    Gradinarit    |    Amenajarea gradinii    |    
spacer
spacer
 
     
:: Poze rosa
0 Comentarii

 
 
Denumire latina: rosa
Denumire uzuala: trandafiri
Alte denumiri:

CIUPERCI
TRANDAFIRI : cultivare, ingrijire, inmultire

 
   


Trandafirul denumit, pe buna dreptate, regele florilor este cea mai iubita floare.
Avand in vedere ca o cultura de trandafiri ramane in acelasi loc mai multi ani, se vor alege terenuri cu o textura lutoasa, permeabila, suficient de calde, bogate in substante nutritive si adanc lucrate. Inainte de infiintarea plantatiilor, se administreaza terenului gunoi de grajd bine putrezit si ingrasaminte chimice.
Se recomanda ca fiintarea noilor plantatii de trandafiri sa nu se faca pe suprafete de teren pe care au fost trandafiri decat numai peste cativa ani, iar complatarea golurilor in plantatiile existente sa se faca numai dupa ce pamantul se inlocuieste cu unul proaspat.
Daca substratul de cultura este prea greu si impermeabil, vom cauta sa-l imbunatatim prin adausuri de turba maruntita, var stins, nisip, compost, mranita etc. Un sol usor si afanat se amesteca cu argila si balegar de vaca.
Drenarea apei este un lucru foarte important deoarece trandafirii sufera mult pe locurile unde balteste apa.
Conditiile cele mai bune pentru cultura trandafirilor le ofera solurile cu un pH cuprins intre 6,5 si 7,0.
De asemenea, este favorabila o expozitie sudica.
Inmultirea trandafirilor se poate face pe cale sexuata (seminte) si asexuata (butasi, drajoni, marcotaj, altoire etc).
Inmultirea prin butasi: se recolteaza butasii de pe lastarii verzi, avand o lungime medie de 12 cm sau de pe lasteri copti cu 17 cm lungime si pot fi simpli, cu calcai sau carlig. Ultimii se inradacineaza mai bine. Se prefera plantarea butasilor in rasadnite reci, dupa ce pmantul se sapa adanc, se marunteste si se adauda deasupra cca 15 cm nisip bina spalat. Cand lemnul este copt (luna august) se trece la recoltarea lastarilor bine dezvoltati, care, apoi, se fragmenteaza in bucati lungi de cca 17-18 cm, pe care exista 3-4 muguri. Butasii astfel obtinuti, dupa ce primele 2 frunze de jos se inlatura, se planteaza adanc la o distanta de 4-5 cm. se pulverizeaza zilnic cu apa, se umbresc si iarna se protejeaza, cand este ger, acoperind rasadnitele cu rogojini.
Primavara se inlatura ramele de pe rasadnite, se uda si daca radacinile sunt suficient de viguroase, se poate planta la loc definitiv. In cazul in care radacinile nu sunt destul de viguroase, plantarea se efectueaza in toamna.
Inmultirea prin marcotaj se aplica mai ales la speciile care au ramurile mai moi si care inradacineaza usor (unele soiuri de trandafiri urcatori). Marcotajul se face primavara pana nu porneste seva sau chiar in iulie-august. Se aleg ramurile lungi, sanatoase care se apleaca si se acopera cu pamant, lasandu-se afara numai varful. Pe ramura marcotata se fac incizii inelare, deasupra mugurelui acoperit de pamant, pentru a usura formarea radacinilor. Pana toamna se inradacineaza si, astfel, se pot planta la loc definitiv.
Plantarea trandafirilor la loc definitiv se face toamna cat si primavara. Plantarile de toamna sunt cele mai indicate, deoarece ranile produse cu ocazia fasonarii se vindeca mai usor, radacinile continua sa activeze lent si in timpul iernii si daca conditiile sunt favorabile, ies prinsi din iarna, in primavara, incepand vegetatia.
Plantarea de primavara (martie-aprilie) este recomandata pentru regiunile cu ierni foarte aspre si sarace in zapada.
Inainte de plantere se fasoneaza radacinile (apoi se mocirlesc) si coroana.
Acancimea gropii de plantare poate fi de 40-50 cm, in functie de soi. Toamna se planteaza ceva mai adanc decat primavara.
Intretinera culturilor de trandafiri se face prin:
- dezgropatul si descoperitul trandafirilor primavara, imediat ce pericolul gerurilor de primavara a trecut;
- tutoratul trandafirilor cu trunghi inalt si palisatil celor urcatori se face cu scopul dezvoltarii corecte a soiurilor cu crestere viguroasa, pletoasa sau agatatoare la cei grimpati;
- taierea la trandafiri este una dintre cele mai importante lucrari, deoarece numai asa se pot obtine o inflorire bogata si echilibrata de la un an la altul, o intinerire permanenta, o dezvoltare puternica a radacinilor, o crestere viguroasa si armonioasa a coroanei etc. Taierile in uscat primavara trebuie efectuate cand mugurii incep sa se umfle, permitand in acest fel, sa ne dam seama de gradul de degerare a tufelor.
- in timpul perioadei de vegetatie trebuie asigurate in permanenta o afanare corespunzatoare solului si un echilibru intre apa si aerul din sol. Se vor evita terenurile imburienite si, ami ales, cele cu pir.
- pentru aplicarea ingrasamintelor se va tine cont intotdeauna de fertilitatea naturala a solului
- de asemenea, trebuie sa se asigure continuu o umiditate a solului de 50-60%.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Trimite acest articol unui prieten:
Daca consideri interesante aceste informatii, impartaseste-le si prietenilor tai ...
   
Adauga un comentariu sau o intrebare
Daca doresti sa aflii ceva in plus despre rosa pune o intrebare, sau scrie-ne parerea ta
   
Inscrie-te la Newsletter
Inscrie-te la newsleter ca sa primesti cele mai noi articole despre domeniile care te intereseaza: ...
   
Adauga un articol
Contribuie si tu la extinderea directoarelor plante si flori prin articole noi ...
 
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
 0 COMENTARII
-----------------------------------------------------------------------------------------------------


 

Alte plante - arbusti :
 
 
  documentatie
  galerie foto
   
 
 


Magazin |
Muzica |  Galerie foto Articole  |  Director  |  Forum  |  Jocuri  |  Felicitari electronic

Harta site |  Parteneri |  Copyright |  Contact Regulament Recomandari Top articole