Magazin      Muzica      Galerie foto     Articole      Director      Forum      Jocuri  
spacer
Data:
       
  Home Login Contact Harta site  
spacer
   Plante si flori    |    Ingrijirea plantelor    |    Inmultirea plantelor    |    Gradinarit    |    Amenajarea gradinii    |    
spacer
spacer
 
     


Voturi: 0
- Punctaj: 0
Necesarul de apa

Influenta apei in metabolismul plantelor

La desfasurarea normala a metabolismului plantelor floricole si apa joaca un rol important, pe langa temperatura, lumina si nutritie.
Mediul edafic in care traiesc radacinile, precum si atmosfera pentru sistemul aerian al plantelor trebuie sa aiba un continut optim de apa pentru ca ciclul biologic sa se desfasoare normal. Acest continut in apa variaza in functie de cerintele speciei, soiului, demodul decultura, starea de sanatate a plantei, de perioada de repaus ( Begonia tuberhybrida, Gloxinia, Hydrangea, bulboasele si plantele cu rizomi dupapierderea frunzelor se uda foarte rar, astfel incat san u-si piarda total turgescenta partile subterane), de cerintele fiecarei faze de crestere si dezvoltare de-a lungul ciclului annual de vegeratie.
Plantele la ghivece consuma mai multa apa decat cele cultivate la sol, cu exceptia primelor zile de plantare, cand radacinile nu au patruns inca in pamant sic and consumul de apa este mai mic.
Plantele suculente cer o cantitate foarte mica de apa, pe cand plantele provenite din regiunile ecuatoriale sau ferigile, coniferele, Calla, Cyperus cer o cantitate mare de apa.
Cantitati optime de apa sunt cerute si de seminte in faza de formare si crestere, iar in faza de maturitate pretentiile pentru apa scad.
Nevoia de apa se resimte odata cu germinarea semintelor sau cu inradacinarea butasilor si sporeste pe masura cresterii vegetative, pana aproape de inflorire, ca apoi sa scada.
Absorbtia apei din sol a plantei este in srtansa legatura cu starea acesteia, cu textura solului, concentratia sarurilor din sol si cu temperature. Surplusul de apa din sol, ca si lipsa apei,sunt la fel de daunatoare. Surplusul de apa elimina oxigenul din sol si duce la acidifierea lui, cauzand putrezirea radacinilor, iar lipsa ei duce la ofilirea si chiar moartea plantei.
Temperatura scazuta influenteaza negativ absorbtia apei din sol, producand setea fiziologica, indiferent de temperatura si umiditatea aerului.
In afara de umiditatea solului, pentru deyvoltarea normala a plantei este importanta si umiditatea atmosferica. Umiditatea atmosferica trebuie sa fie in echilibru cu umiditatea solului si din planta, deoarece o atmosfera foarte uscata duce la intensificarea transpiratiei si laofilirea plantei, la intensificarea atacului de catra acarieni,iar o atmosfera prea umeda favorizeaza atacul ciupercilor Botrytis etc.
Majoritatea plantelor de apartament decorative prin frunze pretind o umiditate relativa a aerului de 75%) bromeliaceele, araceele, palmierii, unele ferigi etc.).
Speciile epifite necesita in medie 85% umiditate atmosfetica.
Plantele aflate in perioada formarii semintelor, in general, au nevoie de o atmosfera mai uscata.
Trebuie sa existe permanent o corelatie intre temperatura si umiditatea atmosferica. Umiditatea se poate regla prin aerisiri repetate, stropirea si pulverizarea plantelor.

Regulament Recomandari Top articole
Titluri din domeniul: Necesarul de apa
- Necesarul De Apa
 
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
 
 
Trimite acest articol unui prieten:

E-mail:
Numele tau

 
Voteaza articolul:

Foarte slab
Slab
Bun
Foarte bun


 
 
 
 


0 COMENTARII
-----------------------------------------------------------------------------------------------------


 

Alte plante - :
 
 
  documentatie
  galerie foto
   
 
 


Magazin |
Muzica |  Galerie foto Articole  |  Director  |  Forum  |  Jocuri  |  Felicitari electronic

Harta site |  Parteneri |  Copyright |  Contact Regulament Recomandari Top articole