Magazin      Muzica      Foto elixir     Articole      Director      Forum      Jocuri  
spacer
Data:
       
  Home Login Contact Harta site  
spacer
   Plante si flori    |    Ingrijirea plantelor    |    Inmultirea plantelor    |    Gradinarit    |    Amenajarea gradinii    |    
spacer
spacer
 
     
:: Poze citrus aurantium 2 Comentarii

 
Denumire latina: citrus aurantium
Denumire uzuala: plante citrice
Alte denumiri:

PLANTE DE APARTAMENT
PLANTE CITRICE : cultivare, ingrijire, inmultire

   Arbusti cu fructe foarte decorative si gustoase (lamaiul, portocalul, mandarinul etc), proveniti din Extremul Orient (ajungand pana la 6 m inaltime in regiunile de unde isi au originea), pot deveni, in apartamentele noastre, o adevarata bucurie, cu conditia sa le indeplinim cateva deziderate; umiditate ridicata in timpul celor trei anotimpuri si scazuta iarna, lumina si aer mult, temperatura iarna 5-10oC, iar in timpul perioadi de vegetatie 16-18oC. La fiecare 2 ani sa le transplantam intr-un amestec de pamant de padure, mranita si nisip, afanand des pamantul de la suprafata.
Sub denynirea de Citrus sunt cunoscuti:
Citrusn aurantium l. (portocalul), cu tulpina de la 1 pana la 10 m, lemnul compact, cu scoarta bruna verzuie, arbore totdeauna verde, frunzele oval oblonge acuminate intregi, lucioase, florile usor si placut mirositoare, albe, sunt grupate in bughete la varful ramurilor, caliciul are 5 lobi, corola 5-8 petale, 20-25 stamine. Fructele, de culoare galbena rosiatica (portocalie), globuloase, sunt comestibile.
Citrus limonia Osbeck (lamai), acest frumos arbore, originat din Asia, cu tulpina dreapta, frunzele alterne oblong lucioase, are florile odorante, albe inauntri si rosiatice in afara, dispuse in raceme axilare sau terminale. Fructul (lamaia) comestibil este ovoid, de culoare galbena.
Citrus nobilis andr. (mandarin), mai rustic decat portocalul, are talia ce poate ajunge pana la 5-6 m inaltime, frunzele lanceolate, cu petiolul nearipat, mereu verzi si frumos mirositoare. Florile sunt mici si albe, iar fructele mai mici, putin turtite, cu un parfum mai puternic decat al portocalelor.
Citrus Japonica Thunb. Originar din China si Japonia, este un arbust pitic cu fructe mici (3-5 cm diametru), ornamentale, necomestibile din cauza aciditatii lor excesive.
Florile, care apar in mai, sunt numeroase, albe si mirositoare. Prefera mult aer si lumina, dar nu soarele puternic. Nu suporta temperaturile ridicate produse de incalzirea centrala. In conditiile pe care i le oferim, maturitatea frunzelor dureaza cca 1 an si puizeaza considerabil planta. Deci e bine sa suprimam o mare parte din fructe, cu scopul de a pastra planta viguroasa. Inmultirea se face prin seminte sau prin butasire. Plantele tinere, cand au grosimea, obisnuit, la baza tulpinii, de 0,7-1 cm, trebuie altoite pe tulpini (operatie efectuata de specialist).

-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Trimite acest articol unui prieten:
Daca consideri interesante aceste informatii, impartaseste-le si prietenilor tai ...
   
Adauga un comentariu sau o intrebare
Daca doresti sa aflii ceva in plus despre citrus aurantium pune o intrebare, sau scrie-ne parerea ta
   
Inscrie-te la Newsletter
Inscrie-te la newsleter ca sa primesti cele mai noi articole despre domeniile care te intereseaza: ...
   
Adauga un articol
Contribuie si tu la extinderea directoarelor plante si flori prin articole noi ...
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
 Postat de: Ciobanu mirceaData: 24.Oct


cind trebuie sa taien ramirile la lamii si cum trebuie ingriji sa nu aibe daunatori
Raspunde Toate raspunsurile

Postat de: Maria.crunteanuData: 31.Mar


am primit de la o firma specializata din Slovacia seminte hibrid de citrus recticulata,auratium si mitis.As dori sa stiu daca plantele obtinute din aceste seminte mai trebuiesc altoite.De asemenea doresc sa stiu ce portaltoi se foloseste pentru kumquat.Va multumesc.
Raspunde Toate raspunsurile

-----------------------------------------------------------------------------------------------------


 

Alte plante - apartament :
 
 
  documentatie
  galerie foto
   
 
 


Magazin |
Muzica |  Galerie foto Articole  |  Director  |  Forum  |  Jocuri  |  Felicitari electronic

Harta site |  Parteneri |  Copyright |  Contact Regulament Recomandari Top articole