Magazin      Muzica      Foto elixir     Articole      Director      Forum      Jocuri  
spacer
Data:
       
  Home Login Contact Harta site  
spacer
   Plante si flori    |    Ingrijirea plantelor    |    Inmultirea plantelor    |    Gradinarit    |    Amenajarea gradinii    |    
spacer
spacer
 
     
:: Poze allium 0 Comentarii

 
 
Denumire latina: allium
Denumire uzuala: ceapa ornamentala
Alte denumiri:

PLANTE DE GRADINA
CEAPA ORNAMENTALA : cultivare, ingrijire, inmultire

   


Acest gen cuprinde plante erbacee cu bulbi. Are peste 280 de specii originare din Europa, nordul Africii, Asia si America de Nord.
Planta poate atinge inältimi panä la 1,50 m. Frunze1e cresc din p?mant, sunt foarte diferite, plane, liniare. Petiolul rotund, solid si tubular. Florile, de culoare alba, roz, galbena si albastra sunt dispuse in umbele compacte, rotunjite sau libere, la capätul unei tulpini fara frunze.
Planta infloreste tot timpul sezonului, find socotita una din bulboasele cu cel mai lung sezon de inflorire.
Speciile mai iinportante ale acestui gen sant uranatoarele:
Allium albopilosum, originar din Persia, Cu tulpini a caror inaltime nu depasesc 0,40 m, iar frunzele cresc inalte purtand pe ele peri albi. Ciorchinele floral are 30 cm diametru, cu flori de la mov Ia liliachiu Inchis si cu luciu metalic.
Allium atropurpureum. Plantele au 30?40 cm inaltime, tulpina dreapta si goala pe dinauntru, frunzele liniare, late de
0,5 la 3 cm, mai scurte decat tulpina. Infloreste in luna mai. Floriile
sint colorate in rosu inchis.
Allium caeruleum. Plantä onginara din Siberia, atinge pana la 60 cm inaltime, cu frunzele radicale, triunghiulare, inguste si lungi pana Ia 25 cm. Inflorirea are loc in mai-iunie, avand florile pedunculate, dispuse in umbelä compacta, aproape globuIara, de un albastru ca cerul.
Ailium cyaneum are flori albastre;
Allium Fiavum este raspandita din Muntii Alpi pina in Balcani, cu inaltimea cuprins? intre 0,30 si 0,60 m si inflorirea in lunile iulie-august. Inmultirea se poate face prin despärtirea tufei sau semintei. Se foloseste mai ales in rocarii.
Allium giganteum este originar din Muntii Himalaia, atingand 1,5 m inaltime. Infloreste in iunie-iulie, florile fiind colorate in liliachiu si fructul foarte mic.
Allium karataviense. Este cea mai interesanta specie, caracterizata prin frunze plane, late, ovale, lungi de circa 12 cm, mai scurte decat tulpina care nu depäseste 20 cm inaltime. La frumusetea plantei contribuie ciorchinele floral (florile sunt mari, cu o inaltime medie de 8 cm), care este rotund, dens si mare, cu un colorit de la roz Ia bej sau rosu liliachiu, cu striatiuni rosii pe mijloc. Deoarece rezista peste iarna afara, prezinta un mare interes pentru cultivatori.

Majoritatea speciilor acestui gen sunt rezistente, iubitoare de soare si se cultivä usor. Cresc pe orice sol bine drenat, de exemplu cel argilo-nisipo-humos mai uscat. Pe cele umede ierneaz? prost, chiar pot pieri. Inmultirea se poate face prin bulbi si seminte.
Incepind cu sfarsitul lunii iulie si pan? in august bulbii se scot cu atentie din p?mant detasandu-i pe cei mici din jurul celor mari .Dupa sortare, cei muci se replanteazä in brazde, iar cei mari in parcuri si gradini, pentru a inflori in anul urmator. Adancimea de plantare variaza in functie de m?rimea bulbulul ? 6 Ia 12 cm ? si raman cativa ani in sol necesitand multa apä in perioada de crstere. Peste iarna, unele specii trebuie protejate contra gerului cu un strat de frunze sau paie. Inmultirea prin seminte se face din aprilie panä in iulie in diferite ghivece, intr-un pämant nisipo-humos, avand grija ca repicatul bulbisorului sä se facä inainte de pornirea acestuia in vegetatie.
Genul Allium este considerat de cätre majoritatea cultivatorilor sau al beneficiarilor ca are aceIasi miros ca ceapa de consum. In realitate, la unele specii ornamentale, mirosul deranjeaza numai cand foiajul este ranit, insä cind tulpinile stau in apä el nu este perceptibil. Cele mai multe flori nu au miros, iar cateva sunt parfumate. Foarte multe specii se remarca prin frumusetea florilor atat ca forma cat si ca gamä de culori (roz, rosu, violet, albastru, alb sau galben stralucitor etc.).
Se pot folosi cu succes in parcuri si gradini producand un efect foarte frumos cultivate in borduri sau in grupe, la 15/15 cm distanta planta de planta mai des speciile foarte florifere. Sunt specii care rezista foarte bine Ia amenajarea rocäriilor sun Ia umbra, semiumbrä si pe pante. De asemenea, sunt si specii care rezistä foarte bine in locurile mai umede.
Alte specii fiind total lipsite de mirosul de ceap? sunt folosite cu mult succes in arta buchetiera sau ca flori taiate. Un alt mod de folosire
este ca plantä Ia ghiveci.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Trimite acest articol unui prieten:
Daca consideri interesante aceste informatii, impartaseste-le si prietenilor tai ...
   
Adauga un comentariu sau o intrebare
Daca doresti sa aflii ceva in plus despre allium pune o intrebare, sau scrie-ne parerea ta
   
Inscrie-te la Newsletter
Inscrie-te la newsleter ca sa primesti cele mai noi articole despre domeniile care te intereseaza: ...
   
Adauga un articol
Contribuie si tu la extinderea directoarelor plante si flori prin articole noi ...
 
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
 0 COMENTARII
-----------------------------------------------------------------------------------------------------


 

Alte plante - gradina :
 
 
  documentatie
  galerie foto
   
 
 


Magazin |
Muzica |  Galerie foto Articole  |  Director  |  Forum  |  Jocuri  |  Felicitari electronic

Harta site |  Parteneri |  Copyright |  Contact Regulament Recomandari Top articole