Magazin      Muzica      Foto elixir     Articole      Director      Forum      Jocuri  
spacer
Data:
       
  Home Login Contact Harta site  
spacer
   Plante si flori    |    Ingrijirea plantelor    |    Inmultirea plantelor    |    Gradinarit    |    Amenajarea gradinii    |    
spacer
spacer
 
     
:: Poze anemone 1 Comentarii

 
 
Denumire latina: anemone
Denumire uzuala: anemona
Alte denumiri: deditei, floarea vintului

PLANTE DE GRADINA
ANEMONA : cultivare, ingrijire, inmultire

   


Sunt plante vivace rizomatoase sau tuberculiforme, cu partea subterana turtita, originare din regiunile temperate si reci ale emisferei nordice. Se cunosc cca 130 de soiuri. Cand joase, cand inalte, cu tije care variaza intre 15 si 30 cm, anemonele constituie tufe de frunze divizate abundant mai ales la baza lor, posedand flori de culori vii, simple sau duble, inclinate sau nu, totdeauna foarte apreciate. Infloresc primavara.
Anemonele cer un sol usor, bine drenat, bogat in substante hranitoare, prefera locurile cu semiumbra dar se pot cultiva si la soare. Suporta cu usurinta temperaturile scazute, totusi peste iarna se recomanda sa fie acoperite cu un strat subtire de paie sau frunze.
Anemonele se pot inmulti prin seminte, despartirea tuberculilor sau prin diviziunea tufei. Semanatul se face din aprilie pana in august in vase de pamant sau ladite care se umplu cu pamant usor si bogat. Dupa semanat, semintele se acopera usor cu pamant. Tinerele plante fie ca se planteaza in toamna si iarna si se acopera cu un strat de frunze, iar in aprilie deja pot da flori, fie ca se lasa in rasadnite reci, fara sa fie replicate (protejate de inghet, caci ele rezista la cateva grade sub zero). La sfarsitul lunii martie inceputul lunii aprilie cand plantele au inceput sa creasca, se uda din abundenta, li se administreaza ingrasaminte iar in iulie dupa ce udatul se rareste si planta intra in repaus, bulbii se pot scoate, se depoziteaza in incaperi racoroase si uscate unde pot ramane 2-3 sau chiar mai multi ani.
Plantele inmultite prin diviziunea tuberculilor infloresc in primul an. Se recomanda ca aceasta operatie sa se faca in perioada de repaos a tuberculilor. Plantatul se face primavara si mai frecvent toamna, deoarece pot inflori in primele zile ale primaverii, insa inainte de punerea lor in pamant se vor tine in apa calda cca. 24 ore. Deoarece tuberculii sunt foarte fragili trebuie manipulati cu cea mai mare atentie.
Distanta de plantare este de 20-25 cm. si adancimea de la 5 la 8 cm.

Daca se planteaza in septembrie octombrie, se acopera cu frunze sau muschi peste iarna si pot inflori din aprilie pana in iunie, iar daca se face plantatul in aprilie, inflorirea poate avea loc in octombrie insa florile sunt de proasta calitate. Plantarile se fac in soluri bine lucrate si ingrasate cu gunoi de bovine.
Pentru cultivrarea la ghivece se planteaza la 2-3 cm adancime. Cand plantele sunt in plina vegetatie li se administreaza ingrasaminte, se uda si se umbresc cand razele soarelui sunt puternice.
Dupa terminarea infloritului plantele parcurg o perioada de repaus. Se intrebuinteaza la decorarea parcurilor, gradinilor si ca flori taiate.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Trimite acest articol unui prieten:
Daca consideri interesante aceste informatii, impartaseste-le si prietenilor tai ...
   
Adauga un comentariu sau o intrebare
Daca doresti sa aflii ceva in plus despre anemone pune o intrebare, sau scrie-ne parerea ta
   
Inscrie-te la Newsletter
Inscrie-te la newsleter ca sa primesti cele mai noi articole despre domeniile care te intereseaza: ...
   
Adauga un articol
Contribuie si tu la extinderea directoarelor plante si flori prin articole noi ...
 
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
 Postat de: Vasile andreeaData: 9.May


eu le-am plantat prin luna aprilie si au cam o luna si nu au iesit cat dureaza sa iasa?
Raspunde Toate raspunsurile

-----------------------------------------------------------------------------------------------------


 

Alte plante - gradina :
 
 
  documentatie
  galerie foto
   
 
 


Magazin |
Muzica |  Galerie foto Articole  |  Director  |  Forum  |  Jocuri  |  Felicitari electronic

Harta site |  Parteneri |  Copyright |  Contact Regulament Recomandari Top articole