Magazin      Muzica      Foto elixir     Articole      Director      Forum      Jocuri  
spacer
Data:
       
  Home Login Contact Harta site  
spacer
   Plante si flori    |    Ingrijirea plantelor    |    Inmultirea plantelor    |    Gradinarit    |    Amenajarea gradinii    |    
spacer
spacer
 
     
:: Poze lilium 2 Comentarii

 
 
Denumire latina: lilium
Denumire uzuala: crin
Alte denumiri:

PLANTE DE GRADINA
CRIN : cultivare, ingrijire, inmultire

   


Crinii sunt plante foarte frumoase, vivace prin bulbul lor fara tunica, alcatuit din solzi carnosi. Acest gen se caracterizeaza prin tulpini drepte si puternice, de la 50 la 150 cm inaltime, garnisite lateral de frunze verzi mai mult sau mai putin late si ascutite, cu nervuri paralele, al caror numar scade spre varful tulpinii, unde infloresc superbe flori grupate, de obicei, in ciorchini mari, primavara si vara.
Florile care au o gama bigata de culori si nuante, uneori puternic parfumate, pot fi orientate in sus, orizontal sau pendule, cu petalele unite sau libere, iar varful petalelor poate fi recurbat, dupa specie. Petalele la unele soiuri sau specii pot fi punctate sau cu linii in relief, dandu-le un frumos aspect.
In cadrul genului sunt specii care formeaza radacini adventive la baza tulpinii, iar la altele, la subsuara frunzelor apar bulbii aerieni prin care plantele se inmultesc.
Lilium candidum. Cel mai cunoscut si, fara indoiale, unul dintre cei mai decorativi. Bulbul sau incepe sa vegeteze in septembrie. El formeaza o mica rozeta de frunze, care persista in cursul iernii. Tijele sale florale, adesea punctate cu linii, depasesc 1 m si se termina in luna iunie prin 8 si 20 boboci alungiti si indreptati in sus. Florile, care apar succesiv, ating 5 pana la 8 cm lungime. Ele sunt de un alb pur si placut parfumate. Centrul lor este prevazut cu 6 stamine galbene aurii care pot pata petalele daca nu sunt suprimate inca de la aparitie. Se planteaza in august.
Crinii prefera toate solurile usoare, amestecurile de pamant de gradina si de padure, terenuri bogate in humus, bine ingrasate cu balegar descompus. Expozitia semiumbroasa este cea mai buna.
Inmultirea crinilor se realizeaza prin divizarea bulbilor, plantandu-se imediat la 15-20 cm adancime si la 30-40 cm distanta. Aceasta operatie se face in iulie-august, in timpul repausului vegetal (la Lilium candidum), iar in august-octombrie, dupa uscarea tulpinilor, la alte specii.
Prin solzi de bulbi. Pentru obtinerea bulbisorilor, in luna octombrie se planteaza in ladite in care se pune un amestec de pamant format din 4 parti turba, 1 parte nisip si 1 parte pamant de frunze. Se niveleaza, se planteaza solzii care se aleg de la bulbii mama dupa ce au fost scosi din cultura (cand au ajuns la marimea corespunzatoare). Se desprinde de pe bulbul mama fiecare solzisor, in afara de cei ce invelesc inima bulbului (caci sunt cruzi si putrezesc), astfel incat sa se pastreze intact solzisorul cat si baza lui.
Atat solzisorii cat si partea care a ramas dupa desprinderea solzilor se pulverizeaza cu praf de carbune de lemn si apoi se planteaza. Inima bulbului se planteaza afara pentru a se reface, iar solzisorii se planteaza in ladite, in randuri la o distanta la care sa nu seatinga unul de altul. Imediat dupa plantare se face o prafuire cu praf de carbune de lemn, apoi se asterne un strat de cca 2 mm nisip. Pentru evitarea putrezirii solzisorilor, udarea lor se face prin infiltratie de jos in sus, pana ce nisipul se umezeste.
In perioasa formarii bulbisorilor, 20-30 zile, se va mentine o temperatura medie de 20oC, ferindu-I de razele directe ale soarelui.
Dupa ce s-a scurs perioada respectiva, iar la partea inferioara a solzisorilor au aparut cativa bulbisori, cu cateva frunzulite, temperatura se scade la 12-14oC.
Cand bulbisorii incep sa se deranjeze (ianuarie-februarie) se trece la repicat in rasadnite, in randuri la distanta intre bulbi de 12-15 cm.
Dupa 3-4 ani cand bulbii sunt destul de dezvoltati, se scot si se sorteaza.
Plantarea crinilor se poate face toamna, in perioada septembri-octombrie, pentru ca sa se poata inradacina pana la venirea gerurilor. Vara (iulie-august) Lilium candidum, care are o perioada de repaus scurta, se planteaza inainte de a intra in vegetatie. Distanta de plantare poate varia intre 25 si 40 cm, iar adancimea intre 10 si 15 cm. in regiuni cu ierni aspre se protejeaza cu un strat de frunze sau paie. In cursul perioadei de vegetatie li se administreaza ingrasaminte naturale sau chimice.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Trimite acest articol unui prieten:
Daca consideri interesante aceste informatii, impartaseste-le si prietenilor tai ...
   
Adauga un comentariu sau o intrebare
Daca doresti sa aflii ceva in plus despre lilium pune o intrebare, sau scrie-ne parerea ta
   
Inscrie-te la Newsletter
Inscrie-te la newsleter ca sa primesti cele mai noi articole despre domeniile care te intereseaza: ...
   
Adauga un articol
Contribuie si tu la extinderea directoarelor plante si flori prin articole noi ...
 
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
 Postat de: GeorgetaData: 3.Nov


asi dori sa stiu ce trebuie fcut la un crin in ghiveci dupa ce se duc florile
Raspunde Toate raspunsurile

Postat de: Ianuli laurentiuData: 3.Nov


buna ziua, doresc sa aflu ce ierbicid se poate folosi pentru a distruge buruienile si a nu afecta crinii.am peste 1500 de crini si nu sunt acasa pentru a scoate buruienile.va multumesc
Raspunde Toate raspunsurile

-----------------------------------------------------------------------------------------------------


 

Alte plante - gradina :
 
 
  documentatie
  galerie foto
   
 
 


Magazin |
Muzica |  Galerie foto Articole  |  Director  |  Forum  |  Jocuri  |  Felicitari electronic

Harta site |  Parteneri |  Copyright |  Contact Regulament Recomandari Top articole