Magazin      Muzica      Foto elixir     Articole      Director      Forum      Jocuri  
spacer
Data:
       
  Home Login Contact Harta site  
spacer
   Plante si flori    |    Ingrijirea plantelor    |    Inmultirea plantelor    |    Gradinarit    |    Amenajarea gradinii    |    
spacer
spacer
 
     
:: Poze elaeis guinensis
0 Comentarii

 
 
Denumire latina: elaeis guinensis
Denumire uzuala: palmierul oleaginos
Alte denumiri:
 

PLANTE EXOTICE
PALMIERUL OLEAGINOS : cultivare, ingrijire, inmultire

   


Palmierul oleaginos (Elaeis guinensis si Elaeis melanococcd) este un arbore care creste in Africa Centrala si in alte tari din zonele tropicale. Acest palmier cu trunchiul drept, neramificat poarta in varf o coroana bogata de frunze palmate. Fructele sale ating dimensiuni destul de mari si sunt foarte bogate in grasimi, in interiorul acestor fructe se gasesc samburi, inchisi intr-o coaja lemnoasa. Raportul dintre partea carnoasa, invelisul samburelui si miez (fata de greutatea totala a fructului) variaza astfel: partea carnoasa reprezinta 23-70%; invelisul lemnos - 15-60% si miezul - 10-30%. Continutul in grasime al pulpei fructului variaza intre 45 si 65%.
A) Uleiul extras din pulpa fructului este diferit din punctul de vedere al compozitiei chimice fata de cel obtinut din miezul samburelui. Uleiul care provine din pulpa fructului se obtine prin presare la rece si prezinta gust si miros placut, insa dupa extractie poseda o aciditate mare, care in timpul depozitarii creste neintrerupt pana la 50%.
In Africa, uleiul obtinut de la acest palmier este intrebuintat in alimentatie, iar in tarile europene se utilizeaza in industria sapunului si la fabricarea lumanarilor. Untul de samburi de palmier oleaginos se extrage din sam­burii fructului acestui palmier, prin presare sau extractie cu solventi si apoi, prin rafinarea produsului extras sau presat. Miezul samburelui separat de invelisul lemnos contine 40-55% grasime, care se deosebeste de uleiul extras din pulpa fructului printr-o cantitate insemnata de acizi volatili.
Uleiul proaspat obtinut din miezul samburelui de palmier aseamana la consistenta cu untul de vaca topit si devine masa solida la temperatura de 15-20°C. El are o culoare galbuie si un gust placut de nuca, insa prin pastrare indelungata se scindeaza repede si capata un gust intepator. Uleiul de samburi de palmier se intrebuinteaza pe cale industriala la fabricarea sapunului si a lumanarilor.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Trimite acest articol unui prieten:
Daca consideri interesante aceste informatii, impartaseste-le si prietenilor tai ...
   
Adauga un comentariu sau o intrebare
Daca doresti sa aflii ceva in plus despre elaeis guinensis pune o intrebare, sau scrie-ne parerea ta
   
Inscrie-te la Newsletter
Inscrie-te la newsleter ca sa primesti cele mai noi articole despre domeniile care te intereseaza: ...
   
Adauga un articol
Contribuie si tu la extinderea directoarelor plante si flori prin articole noi ...
 
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
 



0 COMENTARII
-----------------------------------------------------------------------------------------------------


 

Alte plante - exotice :
 
 
  documentatie
  galerie foto
   
 
 


Magazin |
Muzica |  Galerie foto Articole  |  Director  |  Forum  |  Jocuri  |  Felicitari electronic

Harta site |  Parteneri |  Copyright |  Contact 



Regulament Recomandari Top articole