Magazin      Muzica      Foto elixir     Articole      Director      Forum      Jocuri  
spacer
Data:
       
  Home Login Contact Harta site  
spacer
   Plante si flori    |    Ingrijirea plantelor    |    Inmultirea plantelor    |    Gradinarit    |    Amenajarea gradinii    |    
spacer
spacer
 
     
:: Poze palmieri
2 Comentarii

 
 
Denumire latina: palmieri
Denumire uzuala: palmieri
Alte denumiri:
 

PLANTE EXOTICE
PALMIERI : cultivare, ingrijire, inmultire

   


Familia palmierilor cuprinde o serie de plante verzi foarte ornamentale pentru apartament, provenind din zonele tropicale si subtropicale.
Tulpinile sunt de obicei simple. Ele pot fi netede, inalte sau articulate, acoperite cu resturi de petioluri sau imbracate cu un tesut fibros (mai ales la soiurile provenite din zonele reci).
Frunzele sunt formate dintr-un petiol intern, spinos sau invaginat la baza si un limb cu o forma cu totul caracteristica, variind in functie de specie.
Florile sunt numeroase, fara importanta decorativa, colorate in alb galben, uneori roz sau violet, mici, in general hermafrodite si grupate intr-un spadice, in majoritatea cazurilor ramificat, mai rar simplu, atingand pana la cativa metri lungime.
Fructul, mai in toate cazurile, este o drupa carnoasa, rareori baca de marimi diferite.
Toate plantele se inmultesc prin seminte, foarte rar prin drajoni. Semanatul se face in ghivece intr-un pamant nisipos de padure, pe care-l acoperim cu un strat de muschi, pentru a-I pastra o umiditate constanta. Temperatura necesara germinarii esteb 25-30oC. la aparitia primei frunze se trec la ghivece mici, mai inalte decat late. Timpul necesar germinarii este in functie de specie: de la 2 saptamani la cateva luni. Pamatul folosit in cultura palmierilor poate fi compus din pamant de brazde de iarba, baliga de bovine, pamant de padure sau de frunze si nisip. Cand plantele sunt bine inradacinate se poate trece la administrarea ingrasamintelor lichide, saptamanal.
Temperatura necesara palmierilor este in functie de specie. Cele mai rezistente au nevoie de o temperatura medie de 8oC, insa, majoritatea speciilor prefera ziua o temperatura de 16-20oC, iar noaptea 12-16oC.
Schimbatul plantelor la alte ghivece se face, de obicei, primavara. Plantele tinere se schimba in fiecare an, iar cele adulte dupa cativa ani, cand vasul devine neincapator si hrana epuizata complet. Cu aceasta ocazie, se indeparteaza radacinile uscate. In timpul vegetatiei se uda din abundenta. Se curata varfurile uscate ale frunzelor si frunzele uscate.
In apartament, pe timpul iernii, se pastreaza in locuri cu temperatura moderata, expuse, pe cat posibil, la lumina. Se evita apropierea de radiatoare si curenti de aer. Se fac stropiri preventive contra insectelor, la fiecare 7-8 zile si se spala frunzele cu un burete umed pentru a indeparta praful favorizand, astfel, respiratia. Se feresc de razele directe ale soarelui, frunzele se pulverizeaza,m mai ales pe partea inferioara de cateva ori pe zi, cand este prea cald.
Cand aerul este prea uscat, pot fi atacati de: tripsi, paianjeni, paduchi (testos, lanos, verde, negru). Pentru combatere se folosesc acaricide sau organofosforice, dupa caz.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Trimite acest articol unui prieten:
Daca consideri interesante aceste informatii, impartaseste-le si prietenilor tai ...
   
Adauga un comentariu sau o intrebare
Daca doresti sa aflii ceva in plus despre palmieri pune o intrebare, sau scrie-ne parerea ta
   
Inscrie-te la Newsletter
Inscrie-te la newsleter ca sa primesti cele mai noi articole despre domeniile care te intereseaza: ...
   
Adauga un articol
Contribuie si tu la extinderea directoarelor plante si flori prin articole noi ...
 
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
 Postat de: TeleagaData: 30.Oct


trebuie sa tai primul rand de frunze, care incep de la baza, ele se taie cate un rand 1 an, pentru ca cele din mijloc sa sa absoarba toata seva pentru o crestere mai buna.
Raspunde Toate raspunsurile

Postat de: Trica vioricaData: 16.Jul


sotul meu mia adus 2palmieri destul de mari,le am schimbat ghivecela lea mers destul de bine o perioada si acum lisa uscat frunzele si nustiu ce le pot face sa nui pierd va rog ajutati ma cu un sfat sai recuperez va multumesc astep indrumarea dumneavoastra o zi buna va doresc viorica-zarnest,bv
Raspunde Toate raspunsurile

-----------------------------------------------------------------------------------------------------


 

Alte plante - exotice :
 
 
  documentatie
  galerie foto
   
 
 


Magazin |
Muzica |  Galerie foto Articole  |  Director  |  Forum  |  Jocuri  |  Felicitari electronic

Harta site |  Parteneri |  Copyright |  Contact Regulament Recomandari Top articole