Magazin      Muzica      Foto elixir     Articole      Director      Forum      Jocuri  
spacer
Data:
       
  Home Login Contact Harta site  
spacer
   Plante si flori    |    Ingrijirea plantelor    |    Inmultirea plantelor    |    Gradinarit    |    Amenajarea gradinii    |    
spacer
spacer
 
     
:: Poze sinningia nees
0 Comentarii

 
 
Denumire latina: sinningia nees
Denumire uzuala: gloxinia
Alte denumiri:
 

PLANTE EXOTICE
GLOXINIA : cultivare, ingrijire, inmultire

   


Originare din Brazilia (aproximativ 20 specii cuprinde acest gen), sunt cunoscute mai mult prin hibrizii lor, proveniti in majoritate din spesia Sinningia speciosa.
Sunt plante erbacee cu crestere in forma de tufa joasa, cu frunze mari oval-lanceolate, cu marginile neregulat dintate si ondulate, nervurile pronuntate, de culoare verde catifelata.
Florile, sustinute de pedunculi lungi, sunt mari, in forma de clopot ce priveste in sus, cu petale in partea superioara sub forma unor lobi in numar de 5. culorile predominante ale florilor sunt roz, rosu, violet in combunatie cu alb curat sau galbui. Mai rar se intalnesc cele cu flori albastre sau bleu si galbui si albe curat. Sunt, de asemenea, relativ rare soiurile unicolore.
Gloxiniile sunt plante tuberoase, care vegeteaza primavara si vara. La sfarsitul lui septembrie, frinzele si lujerii mor, iar tuberculii se stratifica in nisip sau se introduc impreuna cu ghivecele intr-un loc intunecos si uscat.
Temperatura optima pentru perioada de odihna este de 10-12oC. Vom readuce plantele la lumina pe la jumatatea lunii februarie pentru ca la inceputul lunii martie sa reintre in vegetatie. Mai inainte, insa, vom desprinde usor pamantul de tuberculii pe care-I vom planta, nu prea adanc, direct in ghivece de 14 cm diametru.
Ghivecele vor trebui sa fie mai joase si largi.
O putem inmulti si prin butasi de frunze, intregi sau portiuni. Vom alege in acest scop, frunzele maturizate luate de la tufele aproape de inflorire (cam la sfarsitul lunii aprilie si, mai tarziu, in decursul intregii veri).
Frunzele, destinate butasitului, se taie cu un petiol de 1 cm (nu mai mare deoarece putrezeste) si se infig in nisip, in conditii de temperatura de aproximativ 24-25oC. Dupa cca 20-25 de zile, la capatul lastarului incepe sa se formeze un tubercul mic. In acest moment vom transplanta frunza intr-un pamant usor. Catre toamna, vom obtine un tubercul mare.
Un amestec de pamant potrivit pentru inradacinarea frunzelor de Gloxinia este: pamant de frunze, turba si nisip.
De asemenea, se pot inmulti prin sectionarea tuberculilor, dupa ce acestia au fost, mai intai, fortati, pentru a se putea observa bine mugurii.
Mai folosita este, insa, inmultirea prin seminte. Semanarea se face primavara timpuriu, intr-un amestec de 20% turba rosie maruntita, 50% pamant de frunze, 15% mranita(bine putrezita) si 15% nisip. Temperatura de cca 22oC. se acopera cu sticla, care, indata ce semintele rasar, se indeparteaza.
Cand plantele au 1-2 frunze, cam la 1-1 luna de la semanat, se face primul repicat la distanta de 2/2 cm, in acelasi amestec de pamant. Dupa inca doua repicari, care se vor face la distante de respectiv si 5/6 cm, la 20-24 zile dupa ultimul repicat, gloziniile se trec la ghivece de 7 cm intr-un amestec de 50% turba rosie, 50% pamant de frunze cu adaos de nisip. Se va mai face un schimb sau doua la ghivece de 10-12 cm diamtru.
Gloxiniile, mai mult ca alte plante, sunt exigente in ceea ce priveste ingrasamintele care se vor aplica din 14 in 14 zile.
In timpul infloririi, plantele se vor uda abundent, dar nu in exces si se adapostesc de razele puternice ale soarelui. Nu se vor pulveriza deoarece atat florile cat si frunzele se pateaza. Gloxinia pretinde aerisiri dese, dar facute cu atentie, cu grija de a o feri de curentii de aer.
Gloxinia este o planta care dureaza multi ani, tuberculii ei atingand dimensiuni mari. Si in legatura cu acesta, cu cat tuberculul este mai mare cu atat inflorescenta este mai bogata.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Trimite acest articol unui prieten:
Daca consideri interesante aceste informatii, impartaseste-le si prietenilor tai ...
   
Adauga un comentariu sau o intrebare
Daca doresti sa aflii ceva in plus despre sinningia nees pune o intrebare, sau scrie-ne parerea ta
   
Inscrie-te la Newsletter
Inscrie-te la newsleter ca sa primesti cele mai noi articole despre domeniile care te intereseaza: ...
   
Adauga un articol
Contribuie si tu la extinderea directoarelor plante si flori prin articole noi ...
 
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
 0 COMENTARII
-----------------------------------------------------------------------------------------------------


 

Alte plante - exotice :
 
 
  documentatie
  galerie foto
   
 
 


Magazin |
Muzica |  Galerie foto Articole  |  Director  |  Forum  |  Jocuri  |  Felicitari electronic

Harta site |  Parteneri |  Copyright |  Contact Regulament Recomandari Top articole